Protezele dentare

O proteză dentară este o lucrare protetică, detaşabilă, ce substituie dinţi lipsă şi tesuturile înconjuratoare, folosită atât pentru mandibulă, cât și pentru maxilar.

Există două tipuri de proteze dentare: proteze dentare totale și proteze dentare parțiale. Protezele dentare totale sunt utilizate atunci cand lipsesc toți dinții de pe o arcadă, iar cele parțiale sunt folosite atunci când mai există încă dinți naturali, dar nu există legături pentru lucrări fixe.

Protezele imediate

Protezele dentare imediate sunt efectuate în avans şi pot fi poziţionate imediat după ce dintii au fost extrași. Ca urmare, pacientul nu va rămâne fără dinţi în timpul perioadei de vindecare. Cu toate acestea, oasele și gingiile se vor retrage și protezele vor avea nevoie de ajustări dese pentru a se adapta corespunzător modificărilor ce au loc în timpul procesului de vindecare. În general, acestea ar trebui să fie considerate doar o soluţie temporară până când protezele convenţionale putea fi făcute.

Protezele totale

Proteza totală este o metodă de restaurare frecvent utilizată pentru edentația totală (lipsa completă a dinților). Proteza totală este o placă din material plastic fabricată în labotarorul de tehnică dentară, pentru a se potrivi fiecarui individ în parte. Este confecționată din acrilat roz pentru simularea ţesuturi gingivale, iar dinţi sunt de plastic sau de porțelan.

Protezele parțiale

Proteza parțială înlocuiește dinții care lipsesc, însă nu acoperă tot maxilarul. Această proteză conține un cadru metalic, cu dinti de plastic și zone de gingie. Cadrul metalic este ancorat de dinții naturali prin două tipuri de atașamente: cleme metalice și sisteme de ancorare de precizie. Clemele metalice sunt în formă de C, I si Y, iar sistemele de ancorare de precizie se potrivesc precum o “cheie” în “broasca”. “Cheia” se afla pe proteza, iar “broasca” pe coroana de pe dinte.

Protezele partiale pot fi mobile sau fixe. Cele mobile pot fi îndepărtate cu ușurință și sunt fixate cu clame metalice, iar cele fixe, numite și punți, sunt cimentate. Punțile sunt preferate protezelor parțiale deoarece sunt mai comfortabile și arată mai natural, însă sunt mai scumpe si dinții de care sunt ancorate trebuie să fie sănătoși.

Protezele pe implante

Proteza pe implante apare ca o proteză tradiţională. Cu toate acestea, la implante, deasupra gingiei, se proiectează echipamente semi – rigide care ajută la menţinerea protezei în siguranţă în timp ce se mănâncă, se vorbește şi în timpul altor activităţi, dar permit îndepărtatea ușoară a protezei pentru curățare.

Există două etape în acest proces. Prima este o fază chirurgicala, de inserare a implantelor, iar a doua este faza protetică (efectuarea protezei).

În faza chirurgicală, implanturile sunt inserate în osul maxilarului, țesutul gingival este suturat. Numărul implantelor necesare este stabilit de medic, în funcție de nevoile individuale și limitările anatomice. Mai multe implante vor oferi sprijin suplimentar în păstrarea și stabilitatea protezei.

La finalul perioadei de vindecare, implantele sunt expuse prin eliminarea țesutului gingival care le-a acoperit. O extensie este apoi înșurubată pe implantele expuse. De aceasta este legată o suprastructură, care poate avea diverse configurații, de la o bară metalică până la sisteme bilă – capsă.

Pentru purtătorul protezei, implanturile însemnă o viaţă fără durere, fără jenă, şi fără obiceiurile alimentare nesănătoase. Studiile arată că protezele susținute pe implante, cresc semnificativ forța masticatorie, implanturile fiind o șansă de a avea o dantură care funcționează ca dinții naturali.

Adezivi pentru protezele dentare

Adezivii pentru proteza sunt cel mai simplu mod de a obţine o retenție mai buna a protezei pe maxilar. Fabricati de diferite companii cu profil farmaceutic, aceștia sunt disponibili sub formă de pastă sau sub formă de pulbere, în aproape toate farmaciile și supermarket-urile.

Scopul utilizării unui adeziv dentar este pe de o parte de a spori retenţia, stabilitatea și forta mușcăturii oferind, în același timp, pacientului un sentiment de securitate.

Dacă proteza începe să bată, provocă leziuni și disconfort nu trebuie să utilizaţi adeziv. Deşi vă oferă o soluție temporară de siguranță, o proteza care nu se mai adapteaza corect, va rani gingia cauzând durere.

În cazul în care proteza incepe sa jeneze, să bată sau dacă observați modofocări în adaptarea ei este necesar să consultaţi medicul stomatolog. O rebazare, sau chiar înlocuirea vechii dvs. proteze ar putea fi necesară.

Adezivii pentru protezele dentare nu trebuie utilizați dacă vă știți alergic la unul din ingrediente!

Share