Protetica dentara

O coroana dentară, este o procedură de restaurare dentară utilizată cu scopul de a consolida un dinte cariat, de a repara un dinte spart, sau de a îmbunătăţi estetic si functional aspectul zambetului.

Există o serie de aspecte care trebuie luate în considerare atunci când se alege ce tip de coroana dentară urmeza sa alegeti. Acestea includ aspectul estetic, rezistenţă, durabilitate şi costurile implicate.

Coroane dentare sunt de diferite tipuri, în funcție de materialele din care sunt făcute: metalice, metalo-ceramice, integral ceramice, ceramice pe suport de oxid de zirconiu.

Coroana dentara integral metalica

Coroana dentara integral metalicaCoroana integral metalică – acest tip de coroană dentară este confectionat în întregime din diferite tipuri de aliaje inoxidabile. Metalele folosite în coroanele dentare sunt de la cele comune de crom – nichel pană la metale nobile argint, aur sau paladiu, dintre toate acestea aurul având cea mai ridicată biocompatibilitate. O coroană integral metalică se foloseste pentru a îmbrăca molarii, oferă durabilitate si robustețe, însa nu este fizionomică.
Astăzi, coroanele metalice turnate din aliaje crom–nichel, sunt utilizate în reconstituirea molarilor puternic afectați.

Coroana dentara metalo–ceramica

Coroana metalo-ceramicaCoroanele metalo–ceramice – sunt construite dintr–o capă de metal (în interior) acoperită de un strat de porțelan (partea vizibilă). Principalul avantaj este că sunt suficient de puternice pentru suprafețele molarilor, dar în același timp respectă cerințele estetice, fiind perfect adaptate culorii dinților naturali.

Coroanele metalo–ceramice sunt utilizate, de obicei, pentru recontituirea molarilor și premolarilor, nefiind cele mai indicate pentru reconstructia dinților frontali, deoarece datorită metalului nu oferă translucuditatea specifică dinților naturali.

Coroana dentara integral ceramica

Coroana dentara integral ceramica - Protetica dentaraCoroanele integral ceramice – Coroane din ceramică presată prezintă o alternativă excelentă pentru dinții frontali, oferind senzația zâmbetului natural.

Acestea sunt realizate din materiale dentare ceramice, de înaltă calitate păstrând transluciditatea și culoarea naturală a dinților.

Generațiile actuale de coroane din ceramică presată îmbină în mod perfect robustețea și funcționalitatea cu estetica.

Coroana dentara pe suport de oxid de zirconiu

Coroana ceramica suport oxid de zirconiuCoroanele ceramice pe suport de oxid de zirconiu – unul dintre domeniile cele mai dificile în stomatologie, astăzi, este restaurarea structurilor dentare cu materiale biocompatibile care sunt suficient de puternice pentru a rezista forțelor masticatorii, dar care respectă și fizionomia. Ceramica pe suport de zirconiu iese în evidenţă, în primul rând, datorită rezistenţei mari la spargere, prin aspectul imposibil de deosebit de dintii naturali, calităti care îl fac prima legere când vine vorba de coroane dentare. Din punct de vedere estetic, o coroana pe suport de zirconiu reflectă lumina în acelaşi mod cu un dinte natural, ceea ce o face ideală pentru a înlocui incisivii frontali.
Experţii sunt de parere că toate lucrarile dentare realizare pe suport de zirconiu sunt o soluţie mai bună şi ar trebui să fie preferată în fața celor ceramice și metalo–ceramice.

Share