Pedodontia – stomatologia copiilor

Pedodonţia sau stomatologia pentru copii, se referă la o ramură a stomatologiei dedicată unei categorii speciale de pacienţi, copiii.

Pedodonţia nu se opreşte la menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii dentare a copiilor, ci serveşte şi ca un instrument educaţional pentru părinţi. Ajunsi la medicul stomatolog, părinţii beneficiază de o evaluare a stării sănătăţii orale a celor mici, învaţă despre igiena dentară la copii, despre obiceiurile nesănătoase ale celor mici şi riscurile care le implică – ex: suptul degetului sau obiceiul suzetei – precum şi de consiliere în ceea ce priveşte prevenirea leziunilor la nivelul cavitatii orale şi de informaţii cu privire la creşterea şi dezvoltarea maxilarelor.

Sigilari dentare

Sigilarea dentara este o manoperă destinată copiilor. Se face pe molarii şi premolarii definitivi. Scopul ei este de a proteja suprafaţa masticatorie a dinţilor de carii.
Suprafetele de mestecat a premolarilor şi molarilor nu sunt netede. Pe ele exista şănţulete şi fisuri pe care cei mici nu le curăţă cu periuţa, lucru ce favorizează depunerea plăcii bacteriene, şi în timp, duce la apariţia cariilor.
Manopera decurge uşor şi este total nedureroasă. Suprafaţa dintelui este curaţată, uscată, după care se “pensulează” cu un gel special care se întăreşte cu o lumină specială.
Sigilarea trebuie facută imediat după erupţia dinţilor definitivi.

Molarul de 6 ani

Este primul dinte “de adult” care apare, erupţia acestora se produce între 5 şi 7 ani. De cele mai multe ori sunt târziu observaţi de părinţi deoarece ei nu înlocuiesc nici un dinte, ci apar în spatele dinţilor de lapte, cate unul în fiecare cadran.

Molarul de 6 ani este important pentru că determină alinierea dinţilor permanenţi care urmează să erupă, fiind suport în formarea muşcăturii.

Importanta dintilor de lapte.

Indiferent de vârstă, funcţiile danturii sunt aceleaşi: pentru a zâmbi, a articula cuvintele şi pentru a fărmiţa alimentele. În cazul copiilor, dinţii afectaţi aduc numeroase neplăceri: cel mic va suferi de durere, ceea ce va duce la tulburări de alimentaţie, o nutriţie necorespunzatoare implicând probleme pe termen lung. O dantura sanatoasă ajută copilul să se integreze mai bine în colectiv, îi dă încrede în sine. Stigmatul de “dinţi cariaţi”, “carii de biberon” poate afecta viaţa socială a copilului.

Dinţii de lapte sunt esenţiali pentru erupţia corectă a dentiţiei definitive. Rolul lor este de a păstra spaţiile deschise pentru ca dinţii finali să erupă în poziţia corectă. Dacă dinţii de lapte sunt extraşi înainte de vreme, “fraţii lor mai mari” se vor dezvolta mai repede, şi se vor muta în poziţii necorespunzatoare. Acest lucru va determina probleme funcţonale: de masticaţie, asimetrii faciale, probleme ale articulatiei temporo-mandibulare.

Vizita la dentist

Recomandarea medicilor dentişti este ca prima vizită să se faca în jurul vârstei de 1 an. În acest moment medicul va face un examen general al dintişorilor, maxilarelor, gingiilor, îi va prezenta celui mic scaunul şi aparatura din cabinetul stomatologic şi va oferi informaţii despre igiena dentară adecvată celui mic. Pe parcurs, se vor stabili şedinţe adaptate nevoilor micului pacient. În jurul vârstei de 3 ani, cel mic poate beneficia de o igienizare blândă a dinţişorilor pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi a eventualelor pete.

Este important ca prima vizită să decurgă într-o atmosferă calmă şi relaxată pentru a-i spori încrederea celui mic. De aceea prima vizita ar trebui să fie de recunoaştere şi acomodare şi nu pentru rezolvarea unor probleme dentare.

Sfaturi pentru prima vizita la stomatolog

  • Lasaţi copilul să ştie că vizita la dentist este o modalitate de a demonstra că el/ea este în creştere şi că îngrijirea dinţilor este o responsabilitate pe care trebuie să şi-o asume, ajutat fiind de medicul dentist.
  • Încercaţi să nu-l speriati spunându-i poveşti “de groaza” despre cabinetul stomatologic. Datorită evoluţiei tehnologiei, experienţa din cabinetul stomatologic nu mai înseamnă durere.
  • Discutaţi despre stomatologie într-un mod pozitiv. Există numeroase cărţi pentru copii care descriu excelent o vizită la dentist şi îl întroduc pe cel mic în atmosfera cabinetului stomatologic.
  • Împărtăşeşte–i experienţa ta. Lasă copilul să te însoţească atunci când tu esti pacient, pentru o intervenţie uşoară. Adopta o atitudine pozitivă şi deschisă, şi explică-i ce ţi se întâmplă, fără a folosi cuvinte specifice.

Fluorizarea

Un tratament cu fluor este o procedură menită să consolideze structura dinţilor şi să întărească smalţul. Florul este, de obicei aplicat pe dinti sub forma de gel, lac sau spuma.

Acest mineral natural poate contribui la întărirea smalţului împotriva acizilor care îl pot deteriora. Tratamentul cu fluor este considerat cel mai important pentru copii şi adolescenţi, ai căror dinţi sunt încă în curs de dezvoltare, dar şi la pacienţii cu aparate dentare.

Copiii care beneficiază de tratamente adecvate cu fluor, în timp ce dinţii lor sunt încă în formare, vor avea dinţii definitivi mai puternici şi mai rezistenti la atacul cariilor.

În timp ce fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare, el nu le poate vindeca pe cele care s-au format deja. Prin urmare, fluorizările sunt o strategie de profilaxie şi menţinere a sănătăţii dentare.

Share