Ortodontie – aparate dentare mobile si fixe

Ortodonţia este un cuvânt grecesc derivat din grecescul ortos=drept şi dontus=dinte, este latura stomatologiei care studiază şi tratează malocluzia – ocluzia (muşcatura) greşită. Este un domeniu de specialitate al stomatologiei de diagnostic, de prevenţie şi de tratament al poziţiei dinţilor la nivelul aparatului dento-maxilar şi a anomaliilor dento-maxilare.

Medicul ortodont, care va evalua starea sănătăţii tale dentare, se va decide cu privire la tipul de aparat de care ai nevoie pentru a îmbunătăţi alinierea dintilor.

Aparatelor ortodontice vin într-o mare varietate de stiluri, în funcţie de problema specifică şi de nevoile abordate. Unele dispozitive sunt necesare pentru a fi ataşate pe dinţi sau în interiorul gurii pentru a fi mai eficiente, în timp ce altele sunt mobile, putand fi înlăturate de către pacient.

Aparatele mobile

Aparatele mobile sunt de ajutor in corectarea relaţiei dintre maxilarul superior şi cel inferior. Ele sunt utilizate numai la copii până la vârsta pubertății, când sunt încă în creștere și oasele nu sunt încă total dezvoltate. Cooperarea și dorința copilului de a purta aparatul este foarte importanta.

Aparatul trebuie să fie purtat 14-16 ore pe zi. Când nu este ținut în gură, se păstrează într-o cutie pe care o obţineți de la cabinetul stomatologic (nu se tine niciodată în apă).

Regula pricipală este că aparatul trebuie păstrat curat, așa că atunci când te speli pe dinți nu uita să îl speli și pe el.

Atentie! Nu pastra aparatul mobil într-o batistă, pentru că ar putea fi aruncat şi nu-l pune în buzunar, deoarece s-ar putea rupe!

Aparate ortodontice fixe

Una dintre cele mai comune tipuri de aparate ortodontice fixe sunt brackeții confectionați din metal, ceramică sau micști (ceramic pe frontali, metalici pe dinții care nu se văd).

Cele mai multe tratamente ortodontice necesită două faze:

  • Faza activă – brackeții sau alte aparate care sunt utilizate pentru a muta dinții în alinierea corectă şi corectarea mușcăturii.
  • Faza de retenţie – utilizată pentru a păstra dinţii în poziţiile noi, pe termen lung.

Aparate ortodontice pentru copii si adulti

Deși ortodonția îmbunătățește calitatea zâmbetului la orice varstă, există o perioadă de timp optimă pentru a începe tratamentul. Se recomandă ca evaluarea ortodontică iniţială să fie facută nu mai târziu de vârsta de 7 ani. La această vârstă timpurie, tratamentul ortodontic nu este de obicei necesar, dar o examinare vigilentă poate anticipa momentul cel mai avantajos pentru a începe tratamentul.

Tratamentul ortodontic efectuat la vârsta adultă poate îmbunătăți dramatic aspectul dumneavoastră personal şi stima de sine. Îmbunătăţirea stării de sănătate a dinţilor şi gingiilor este la fel de importantă. Dinții ciobiți, o mușcătură defectuasă pot contribui la retragerea gingiei sau a osului, pot cauza carii dentare, uzură anormală a smalțului dinților și probleme ale articulatiei temporo-mandibulare.

Statisticile ne spun că 25 % din purtatorii aparatelor ortodontice sunt adulţi. Multi dintre ei urmeaza tratamentele pentru a corecta probleme care nu si-au gasit rezolvarea când au fost copii.

Cat dureaza tratamentul ortodontic?

Perioada de timp in care va trebui sa poti aparat dentar depinde, în primul rand, de problema care trebuie rezolvată. De obicei, brackeții sunt purtați de la un an și jumătate pînă la doi, dar există situații în care sunt purtate și mai mult.

Igiena dentară, crezi sau nu, joacă un rol important în mersul tratamentului ortodontic pe care îl urmezi. Colaborarea cu medicul este deosebit de importantă. Urmează-i sfaturile și indicațiile și astfel vei putea scurta timpul tratamentului.

La fel de importanta este vârsta la care este purtat aparatul dentar. Studiile au demonstrat că o persoană care începe tratamentul ortodontic timpuriu, va termina mai repede, iar evoluția va fi mai bună. Chiar dacă, de cele mai multe ori, aparatul fix nu este recomandat până în jurul vârstei de 12 ani, există o mulţime de activităţi pregătitoare acestei etape.

Un alt motiv pentru a începe tratarea precoce a copilul dumneavoastră este că tratamentul timpuriu este adesea cel mai bun mod de a preveni o intervenție chirurgicală, extracţii sau alte complicații care ar putea apărea mai târziu.

La fel de important este și tipul de brackeți pe care îl alegeți. Cu brackeți din metal tratamentul decurge mai repede, în timp ce brackeții din ceramică tratamentul merge mai lent, aceștia neavând aceași forță.
Dacă doriţi să reduceți timpul în care va trebui să purtati aparat dentar, alegeti aparatul ortodontic potrivit şi urmaţi, fără abatere, instrucţiunile ortodontului dumneavoastă.

Instructiuni de intretinere a aparatelor ortodontice fixe>
Instructiuni de intretinere a aparatelor ortodontice mobile>

Share

2 Comments to “Ortodontie – aparate dentare mobile si fixe”

  1. As vrea sa stiu daca la masele deja cimentate 5 pe o parte si 4 pe alta(pe structura metalica, dar cu fata de portelan) , dar la care difera culoarea fata de dintii naturali se mai poate face ceva referitor la culoare.Sunt mai albi decat dintii naturali, as fi vrut sa fie toti la fel , mai ales ca se vede caninul pe o parte mai alb .

  2. foarte tare siteul poate facem si noi un link exhange cu http://www.aparatuldentar.ro

Leave a Reply