Ne trebuie dinții de lapte?

Sănătatea dinților trebuie protejată și îngrijită încă din fragedă copilărie. Ca să evitam vizitele dese în clinicile de stomatologie, igiena dentară corectă trebuie începută odată cu apariția primului dințișor. Medicul dentist știe cum sa-l abordeze pe cel mic, astfel încât vizita în cabinetul stomatologic să se desfașoare fără surprize. Implicarea părinților este deosebit de importantă. Este bine să îi povestiți celui mic despre cabinetul dentar fără a-l speria. Stomatologia a evoluat mult în ultimele decenii și experiențe neplăcute, trăite de părinți, în trecut, nu trebuie să influențeze relația micului pacient cu medicul stomatolog

Igiena dentară la copii

O dată cu apariția primului dințișor apare și pericolul cariilor. De aceea, atunci când dințișorii încep să erupă, ștergeţ–i ușor cu o compresă curată îmbibată în apă. Dinții copiilor cu vârsta de peste doi ani pot fi periați cu periuțe speciale, adaptate vârstei și utilizându–se paste speciale. Asiguraţi-vă că cel mic poate scuipa pasta de dinți și clătiti cu apă. Intrebați dentistul copilului dumneavoastră sau medicul dacă puteți utiliza o de pasta de dinți cu fluor înainte de vârsta de doi ani.

Apariția dinților poate fi asociată cu diferite simptome, când cel mic devine agitat, are obiceiul de a mușca obiectele din jur și salivează excesiv. Pentru a ajuta la ameliorarea acestor stări, gingiile se masează cu o geluri speciale pentru calmarea durerii.

Ordinea si perioada de aparitie a dintilor

Copilul merge la dentist din primul an de viață!

Dintii de lapte de obicei, încep să apară în jurul vârstei de şase luni. American Dental Association recomandă ca medicul stomatolog să examineze copilul în jurul varstei de 1 an, pentru un control de rutină. O vizită la stomatolog, la o vârstă fragedă este benefică pentru cei mici. Pe lângă verificarea pentru carii şi alte probleme, medicul dentist vă poate arăta cum să îngrijiți corect dinții copilului, și vă poate oferi solutii pentru obiceiuri nesanătoase, specifice vârstei (suptul degetului). Majoritatea copiilor au erupți setul complet de 20 de dinți până în jurul vârstei de 3 ani.

Sunt dinții de lapte cu adevărat importanți?

Multi părinți trec cu vederea importanţa dintilor temporari şi nu-şi dau seama ca pe lângă mușcat și mestecat, aceștia deservesc și numeroase alte funcții:

  • Sunt dintii de lapte cu adevarat importantipăstrează spațiul pentru dinții permanenți, ghidându–i pe acestia din urmă să iasă în pozițiile corecte. Dacă un dinte permanent se pregătește să iasă și spațiul alăturat este gol, acesta poate devia și erupe în spațiul destinat altui dinte. Dacă un dinte permanent s-a pierdut prea devreme, apelează la sfatul unui medic stomatolog, acesta îți poate oferi soluția unui menținător de spațiu.
  • ajutor în articularea corectă a cuvintelor. Fără o dantură sănătoasă și corect aliniată, copilului îi va fi dificil să pronunțe corect cuvintele și să vorbească clar.
  • ajutor în dezvoltarea armonioasă a oaselor maxilarului și a mușchilor faciali. Fără mușchii maxilarului bine dezvoltați, nici oasele mandibulei nu se pot dezvolta armonios. Pentru bebeluși, suptul este un exercițiu bun. Mai târziu, când aceștia pot consuma alimente solide, mestecatul influențeză dezvoltarea oaselor faciale.
  • ca și la adulți, o dantură frumoasă și sănătoasă îmbunătățește aspectul fizic și încrederea în sine.

Problemele dinților temporari nu trebuie trecute cu vederea. Îngrijirea lor și tratarea eventualelor probleme îl scutesc pe copil de durere și îl ajută pe viitorul adult să evite repercursiuni în dezvoltarea și alinierea dinților permanenți.

Share