Chirurgie dentara

Rezectia apicala

Rezecția apicală este o intervenție de chirurgie endodontică ce implică îndepărtarea chirurgicală a vârfului rădăcinii dintelui (apex) împreună cu țesutul osos infectat, şi sigilarea canalului radicular. Scopul acestei proceduri de de a salva dintele de la extracţie.

În urma procedurii, poate exista o usoară senzație de disconfort sau o umflatură ușoară, în timp ce incizia se vindecă. Acest lucru este normal pentru orice procedură chirurgicală. Aplicarea de gheață pe partea afectata a feței după o intervenție chirurgicală pentru primele 24 de ore vor ajuta la minimizarea umflăturii.

Operația de Sinus lifting

Operatia de “sinus lifting” este termenul pentru o procedură specială de augmentare osoasă, care se efectuează în maxilarul superior.
Intervenția de sinus lifting, este o procedură executată pentru a creşte cantitatea de os din zona molarilor arcadei superioare, în scopul de a pregăti terenul pentru introducerea unuia sau mai multor implanturi dentare. Procedura se referă exclusiv la pacienţii care doresc să instaleze implanturi în această secţiune a gurii. Atunci când există pierderea molarilor de sus, cavitatea sinusurilor tinde să se apropie de creasta sinusurilor, iar osul existent incepe sa se retragă. Prin “ridicarea”, membranei care acoperă cavitatea sinusurilor, chirurgul maxilo – facial este capabil să adăuge ţesutul osos în cavitatea sinusurilor. După ce materialul inserat a devenit solid, se pot insera implanturile, deoarece zona tratata este pe deplin conformă cu osul natural.

Când este necesară oprația de sinus lifting?

Cheia succesului unui implant este cantitatea si calitatea osului in care acesta se va insera. Dinții lipsă, parodontita, sau existența altor altor boli duce la deteriorarea osului maxilar. În multe cazuri, nu există os suficient pentru inserția implanturilor. În prezent, există numeroase tehnici chirurgicale pentru augumentarea osoasa a maxilarului si mandibulei într-un mod blând şi nedureroase. Intervenţia chirurgicale de sinus lifting este o tehnică specială pentru maxilarul superior.

Sinus lifting intern VS sinus lifting extern

Se face o distincţie între operația de sinus lifting extern și sinus lifting intern. În cazul unei interveții de sinus lifting intern, augumentarea osoasă se face in aceeași ședință cu inserția implantului. Prin cavitatea creată pentru implant se introduce materialul pentru augumentarea osoasă, până când are loc ridicarea membranei sinusale, creându–se sufcient loc pentru inserția implantului. Se face atunci când sinusul nu este foarte coborât fiind nevoie de ridicarea lui doar 1 – 3 mm.

Operația de sinus lifting extern se face atunci cand resorbția osului maxilar este mare si membrana sinusală este foarte coborâtă. În tehnica de augmentare sinusală externă, o incizie mică se face în apropiere de regiunea superioară a premolarilor sau molarilor pentru a expune osul maxilar. O mică deschidere este tăiată în os și membrana mucosală a sinusurilor este împinsă ușor în sus. Spațiul de bază este umplut cu material de grefă osoasă şi incizia suturată. Implanturile sunt plasate după ce vindecarea și integrarea osului a avut loc, acest lucru va depinde de fiecare pacient în parte, variind intr-un interval cuprins între 4 – 8 luni.

Molarii de minte

La majoritatea oamenilor se dezvolta un al treilea molar, pe fiecare arcadă, în fiecare cadran. Ultimul dinte care apare, se numește al treilea molar sau, popular, molarul de minte. Aceștia erup de obicei, prin tesutul gingival, după vârsta de 17 ani. Unii vor erupe doar parţial, iar alții vor rămâne complet îngropați sub tesut. Multi pacienti nu dezvolta niciodata un al treilea molar.

Este necesar să scoateţi măselele de minte?

Molarii de minte sunt un bun valoros pentru sănătatea dvs orală atunci când aceștia sunt sănătoşi şi corect poziţionați. De multe ori, însă, apar probleme care necesită îndepărtarea lor. Molarul de minte poate crește lateral, poate erupe parțial prin gingie (molar semi-inclus) sau, dimpotrivă pot ramâne blocați în os, sub gingie ( molar inclus)
Molarii sunt, de obicei, extrași, atunci când sunt afectați sau atunci când nu există suficient spațiu pentru ei in gura.

Alte motive pentru care se optează pentru extracția molarilor de minte:

  • infecţii recurente sau chisturi în jurul dintelui care cauzează pierderea osoasă şi slăbirea osului maxilar
  • molarul provoacă daune dinților vecini
  • molarul contribuie la aglomerarea dentară, ceea ce cauzează deplasarea dintilor din pozitiile inițiale

 

Indicatii post-operatorii>

 

Share